PostHeaderIcon Het laatste nieuws

PostHeaderIcon Het stadhuis van Veere bedreigd

In de maand juni werd bericht, dat in het stadhuis van Veere dat tussen 1474 en 1517 werd gebouwd, een ernstige aantasting is aangetroffen, die is veroorzaakt  door de grote houtwormkever; alias bonte knaagkever. De aantasting is zodanig, dat de kosten voor bestrijding en renovatie op 1,2 miljoen euro worden geschat. De kevers zitten in de toren en in het dak, maar er zijn ook houten beelden aangetast.

Voor welke bestrijding- en renovatiemethode is gekozen is het KAD niet bekend. Omdat grote houtwormkevers meestal voorkomen in eikenhout dat aangetast is of is geweest door schimmels, dient allereerst te worden gekeken naar een eventueel vochtprobleem. Naast het injecteren en bespuiten van het hout met een insecticide voor houtaantastende insecten is het ook mogelijk voor een andere methode te kiezen. Gebouwgassing met de werkzame stof sulfurylfluoride is toegestaan. Hiervoor moet het gebouw wel gasdicht worden gemaakt. Als wordt gekozen voor een hittebehandeling geldt hiervoor hetzelfde om de temperatuur in hout op het gewenste niveau (ca. 56 ºC) te krijgen.

Omdat de grote houtwormkever moeilijk is te bestrijden, is dit een klus voor gespecialiseerde bedrijven die ervaring hebben op het gebied van de bonte knaagkever.

Bronnen:
- De Telegraaf van 08-06-2011 en diverse andere kranten
- KAD cursus Bestrijdingstechnicus

 

PostHeaderIcon Muggenplaag blijft uit

De muggenplaag, die werd voorspeld door de natte zomer, lijkt vooralsnog uit te blijven. De lage temperaturen die deze natte zomer vergezellen, dragen ook al niet bij aan een optimale ontwikkeling van de muggen.

Verder geldt, net als bij de wespen, dat we door deze twijfelachtige zomer niet veel buiten verblijven en dus ook niet veel last zullen hebben. Daarnaast bewijzen horren in de slaapkamer hun diensten om deze steekgrage soort op afstand te houden. 

Onderzoekers van onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen, waaronder P.F.M. Verdonschot, willen wel eens weten welke afstand muggen vanuit hun ontwikkelingsplaatsen afleggen. De proef heeft als doel om een voor de mens veilige afstand tot bewoond gebied te creŽren bij het aanleggen van waterpartijen of waterrijk natuurgebied. In de jaren negentig ondervonden de bewoners van Kloosterhaar veel last van steekmuggen, die zich ontwikkelden in natuurgebied Engbertsdijkvenen. Ook op Schiermonnikoog klaagden bewoners en toeristen over muggen nadat het waterpeil in natuurgebieden was verhoogd en de natte zomer er nog een schepje bovenop deed. De verwachting is dat muggen niet veel verder dan 100 m zullen overbruggen, maar misschien dat door deze proef deze verwachting moet worden bijgesteld.  

Bronnen: De Volkskrant 20-08-2011 e.a. diverse kranten

 

PostHeaderIcon Rattenplaag in riool Kampen

KAMPEN - Ratten voelen zich thuis in de oude rioolbuizen onder huizen in de Oranjewijk in Kampen.

De gemeente wil sleuven langs huizen in deze wijk graven om de rattenplaag de baas te worden, meldde wethouder J. Kattenberg vrijdag.

Woningcorporatie DeltaWonen verving twee jaar geleden tientallen huizen in de wijk. Onder de woningen werd nieuwe riolering aangelegd.

Lees meer...

 

PostHeaderIcon Twente geplaagd door ratten

TWENTE - Ratten hebben vrij spel in het oosten van Twente. Die omgeving wordt momenteel geteisterd door een rattenplaag.

Vooral de bruine rat, die meestal de rioolrat wordt genoemd, zorgt voor veel ellende. Helemaal nu blijkt dat de rioolrat niet gevoelig is voor het enige legale rattengif, zo schrijft Sp!ts.

De ratten kunnen diverse ziektes veroorzaken en verspreiden. Het Kennis en Adviescentrum Dierplagen zegt dat hierdoor jaarlijks tien mensen komen te overlijden.

Lees meer...

 

PostHeaderIcon Boswachter aangevallen door reuzenwespen

SELLINGEN - Het aantal wespen is groot dit jaar. Nico de Vries, boswachter in Sellingen, weet er alles van. Hij is aangevallen door twee hoornaars, de 'reuzen' onder de wespen.

Het gebeurde toen De Vries een houten keetje van zijn werkgever Staatsbosbeheer betrad. "Het bleek dat de dieren daar een nest hadden gebouwd. Ze voelden zich kennelijk bedreigd want twee staken me, precies tussen mijn ogen.

Lees meer...

 
Meer artikelen...