PostHeaderIcon Rattenplaag in riool Kampen

KAMPEN - Ratten voelen zich thuis in de oude rioolbuizen onder huizen in de Oranjewijk in Kampen.

De gemeente wil sleuven langs huizen in deze wijk graven om de rattenplaag de baas te worden, meldde wethouder J. Kattenberg vrijdag.

Woningcorporatie DeltaWonen verving twee jaar geleden tientallen huizen in de wijk. Onder de woningen werd nieuwe riolering aangelegd.

De oude buizen zijn echter blijven liggen en nu klagen inwoners van de wijk over grote aantallen ratten. „Normaal worden dergelijke buizen vol gespoten of op een andere wijze afgedicht. Hier is dat kennelijk niet gebeurd”, zegt wethouder Kattenberg.

Probleem is dat de oude buizen niet allemaal op oude kaarten staan aangegeven. „We kunnen via een rookproef wel traceren waar de buizen liggen, maar niet alles wordt dan opgemerkt”, aldus de wethouder. Hij wil dat er sleuven worden gegraven langs de huizen. Alle oneffenheden kunnen volgens hem dan uit de weg worden geruimd.

De gemeentelijke ongediertebestrijding is al langere tijd bezig met het bestrijden van de beesten in de wijk. Maar het probleem is groter dan gedacht, stelt Kattenberg.

De aanpak zelf geeft ook overlast, doordat vliegen en maden op de kadavers afkomen. „Er is aan symptoombestrijding gedaan. Nu moet de oorzaak worden aangepakt.”

Ook elders in de stad zitten ratten. Met name de oude binnenstad kent veel oude rioleringsbuizen, stelt Kattenberg. „Daar vinden wel eens verzakkingen plaats, maar daar zijn we dan binnen drie dagen bij.”

De riolering onder de monumentale panden wordt stap voor stap gerenoveerd. Het probleem speelt overigens in meer oude binnensteden, aldus de wethouder.

Bron: Reformatorisch Dagblad 10-10-2008