PostHeaderIcon Muggenplaag blijft uit

De muggenplaag, die werd voorspeld door de natte zomer, lijkt vooralsnog uit te blijven. De lage temperaturen die deze natte zomer vergezellen, dragen ook al niet bij aan een optimale ontwikkeling van de muggen.

Verder geldt, net als bij de wespen, dat we door deze twijfelachtige zomer niet veel buiten verblijven en dus ook niet veel last zullen hebben. Daarnaast bewijzen horren in de slaapkamer hun diensten om deze steekgrage soort op afstand te houden. 

Onderzoekers van onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen, waaronder P.F.M. Verdonschot, willen wel eens weten welke afstand muggen vanuit hun ontwikkelingsplaatsen afleggen. De proef heeft als doel om een voor de mens veilige afstand tot bewoond gebied te creŽren bij het aanleggen van waterpartijen of waterrijk natuurgebied. In de jaren negentig ondervonden de bewoners van Kloosterhaar veel last van steekmuggen, die zich ontwikkelden in natuurgebied Engbertsdijkvenen. Ook op Schiermonnikoog klaagden bewoners en toeristen over muggen nadat het waterpeil in natuurgebieden was verhoogd en de natte zomer er nog een schepje bovenop deed. De verwachting is dat muggen niet veel verder dan 100 m zullen overbruggen, maar misschien dat door deze proef deze verwachting moet worden bijgesteld.  

Bronnen: De Volkskrant 20-08-2011 e.a. diverse kranten