PostHeaderIcon Het stadhuis van Veere bedreigd

In de maand juni werd bericht, dat in het stadhuis van Veere dat tussen 1474 en 1517 werd gebouwd, een ernstige aantasting is aangetroffen, die is veroorzaakt  door de grote houtwormkever; alias bonte knaagkever. De aantasting is zodanig, dat de kosten voor bestrijding en renovatie op 1,2 miljoen euro worden geschat. De kevers zitten in de toren en in het dak, maar er zijn ook houten beelden aangetast.

Voor welke bestrijding- en renovatiemethode is gekozen is het KAD niet bekend. Omdat grote houtwormkevers meestal voorkomen in eikenhout dat aangetast is of is geweest door schimmels, dient allereerst te worden gekeken naar een eventueel vochtprobleem. Naast het injecteren en bespuiten van het hout met een insecticide voor houtaantastende insecten is het ook mogelijk voor een andere methode te kiezen. Gebouwgassing met de werkzame stof sulfurylfluoride is toegestaan. Hiervoor moet het gebouw wel gasdicht worden gemaakt. Als wordt gekozen voor een hittebehandeling geldt hiervoor hetzelfde om de temperatuur in hout op het gewenste niveau (ca. 56 ºC) te krijgen.

Omdat de grote houtwormkever moeilijk is te bestrijden, is dit een klus voor gespecialiseerde bedrijven die ervaring hebben op het gebied van de bonte knaagkever.

Bronnen:
- De Telegraaf van 08-06-2011 en diverse andere kranten
- KAD cursus Bestrijdingstechnicus